Vraag & Antwoord

  1. Wat is dons?
  2. Wat is synthetisch?
  3. Wat betekent het donspercentage?
  4. Welke maat heb ik nodig?
  5. Welk dekbed/hoofdkussen heb ik nodig?
  6. Hoe lang is de levensduur?
  7. Hoe moet ik een dekbed/kussen onderhouden?
  8. Ik heb allergieën, welk dekbed/hoofdkussen is geschikt?
  9. Wat is de tijk?
  10. Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons?

1. Wat is dons?
Een donzen dekbed of kussen is gevuld met voornamelijk dons. Watervogels hebben een laagje dons op de borst die gebruikt wordt voor warmte-isolatie. Daardoor is het ook een zeer geschikt materiaal voor kussens en dekbedden.

2. Wat is synthetisch?
Een synthetisch dekbed of kussen heeft een synthetische vulling. Dit is een niet-natuurlijk materiaal dat voornamelijk bestaat uit polyester. Synthetisch materiaal is ook sterker dan dons.

3. Wat betekent het donspercentage?
De vulling bestaat uit een percentage dons gemengd met een percentage veren. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed en hoe beter de isolatie.

4. Welke maat heb ik nodig?
Welke maat dekbed u nodig heeft, hangt natuurlijk af van de afmetingen van uw bed en van uw lengte. Daarnaast zijn uw persoonlijke voorkeuren ook van belang: wilt u graag een dekbed dat u hoog kunt optrekken? Dan is een langer dekbed aanbevolen.

Eenpersoonsbed:
Lichaamslengte korter dan 1.80m: 140x200cm
Lichaamslengte langer dan 1.80m: 140x220cm.

Tweepersoonsbed:
Lichaamslengte korter dan 1.80m: 200x200cm, extra breed: 240x200cm
Lichaamslengte langer dan 1.80m: 240x220cm.

5. Welk dekbed/hoofdkussen heb ik nodig?
Er zijn verschillende soorten dekbedden en hoofdkussens die allen verschillende eigenschappen hebben. Heeft u moeite met kiezen? Probeer dan onze keuzewijzer. Indien u aanvullende informatie wilt, kunt u kijken op de pagina informatie dekbed of de pagina informatie hoofdkussen.

 6. Hoe lang is de levensduur?
Hoe lang uw dekbed of hoofdkussen mee gaat, is grotendeels afhankelijk van het onderhoud en de omstandigheden. Een goed dekbed gaat zo’n zes tot tien jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Een hoofdkussen moet veel eerder vervangen worden, vooral uit hygiënisch oogpunt. Een goed donskussen gaat vier tot zes jaar mee. Een synthetisch kussen is na drie tot vier jaar aan vervanging toe.

7. Hoe moet ik een dekbed/hoofdkussen onderhouden?
Een dekbed of hoofdkussen met synthetische vulling heeft geen onderhoud nodig. Wel moet het hoofdkussen regelmatig gewassen worden. Vooral uit hygiënisch oogpunt, omdat er via het hoofd veel transpiratievocht wordt verloren. Ook het dekbed moet gewassen worden, maar minder frequent dan het hoofdkussen.

Een dekbed of hoofdkussen met een donsvulling moet regelmatig worden opgeschud en gelucht. Daarnaast kan het gewassen worden, maar om risico’s te vermijden is het beter om het professioneel te laten wassen. Indien u een dekbed of hoofdkussen voor langere tijd wil opbergen, doe dit dan niet in een plastic zak. Het plastic laat geen vocht door, waardoor er kans is dat het dekbed of kussen gaat verschimmelen. Berg uw dekbed of kussen daarom op in een ademende en luchtdoorlatende tas.

Het is niet verstandig om op een dekbed te zitten of liggen. Ook mag een dekbed of kussen niet schoongemaakt worden met behulp van een stofzuiger of mattenklopper.

8. Ik heb allergieën, welk dekbed/hoofdkussen is geschikt?
Indien u allergisch bent, is het niet nodig om een donzen dekbed direct af te schrijven. Meestal geeft het stof en vuil dat zich in het dekbed verzameld een allergische reactie, en niet de donsvulling zelf. Toch is een synthetisch dekbed een betere keus. De synthetische vulling kan gemakkelijk zelf gewassen worden.

9. Wat is de tijk?
De tijk is de hoes die om het dekbed/hoofdkussen zit om de vulling bij elkaar op zijn plek te houden. Een goede kwaliteit tijk is belangrijk. Deze zijn dichtgeweven en daardoor kan vuil, huidschilfers en huisstofmijt niet tot in het dekbed doordringen.

10. Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons?
Er zijn twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Het verschil is dat de donsvlokken van een gans groter zijn dan die van een eend. Hoe groter een donsvlok, hoe beter de isolatie. Doordat ganzendons beter isoleert, heeft een dekbed van ganzendons minder dons nodig dan een dekbed van eendendons. Daardoor is een dekbed van ganzendons ook lichter dat een dekbed van eendendons.